Blog

Studuji filosofii a teologii na TF JU, a právě teologické znalosti jsem si vyjela rozšířit do Lovaně (vlámsky Leuven, francouzsky Louvain).

Od malička jsem chtěla studovat v zahraničí, jen to zkusit na pár měsíců. Když jsem začínala řešit Erasmus v Belgii, měla jsem už zkušenosti s různými vzdělávacími projekty pod křídly EU, takže mě vyplňování formulářů nijak nepřekvapilo. Katholieke Universitait Leuven mi nějak vyplynula z limitů v podobě času a jazyků.

Jak to chodí na KU Leuven

Katolická univerzita patří mezi 100 nejlepších na světě a je to znát. V Belgii nejsou přijímací zkoušky na vysoké školy, ale o to těžší je zkouškové období. Měli jsme jen jeden pokus, který se musel zapsat už na začátku semestru. V Belgii je výrazně nižší školné, než třeba v Británii nebo USA, takže dvě třetiny mých spolužáků byli rodilí Američané případně Britové. KUL vyučuje většinu programů ve dvou jazykových variantách – vlámsky a anglicky. Zároveň teologů není tolik a většina předmětů se přednáší každý druhý nebo i třetí rok. To se projevilo na výběru předmětů, který když jedete jen na jeden semestr, není velký (prostě jsem si musela zapsat skoro všechno, co bylo otevřené).

Studenti

Co se studentů v Lovani týče, tvoří polovinu obyvatel města (to se prý pozná nejlépe v létě, když odjedou z univerzity na prázdniny). Pod univerzitou je spousta různých spolků, celouniverzitních i fakultních, podle zájmů, jazyka atp. Můžete být členy vše možných skupin, a z toho plynou různé slevy na vstupné atd. V tom množství si všichni dávají záležet na FB profilu, webu a plakátech informujících o aktivitách svého spolku.

Nejdůležitější místo setkávání mezinárodních studentů je Pangea – bar obsluhovaný studenty, přímo v kampusu sociální fakulty. Tady vám poradí s běžnými věcmi kolem pobytu v Belgii. Najdete tu spoustu pozvánek na akce, koncerty, přednášky, party nebo workshopy pro studenty během semestru (nejen v angličtině). A také se odtud chystá skvělý welcome week, který probíhá týden před začátkem semestru, a tak je čas seznámit se ještě než začnou přednášky. (a členové Pangea clubu mají bezedný hrneček na kávu)

O Belgii

Na mapě zjistíte, že Leuven patří do severní – vlámské provincie, ale opravdu není problém se s místními domluvit anglicky a většina Vlámů dává přednost angličtině před francouzštinou. Město jako takové je krásné, pro mě bylo všude blízko, bydlela jsem na mezinárodní koleji v centru, pět minut od fakulty, ale i tak jsem ráda objevovala nová zákoutí a staré uličky. Navštívit Lovaň stojí za to i jako turista. Je to krásné historické město, které dlouho soupeřilo o postavení s Bruselem. Myslím, že ta prohra pro Lovaň byla na konec výhra v podobě klidu. V Belgii je všude blízko (celou zem projedete vlakem za 2,5 hodiny), cestovat doporučuji vlakem hlavně o víkendu, kdy je levnější jízdné (na nádraží vám vždycky vyberou nejlepší jízdenku, ať chcete jen kamkoliv). S tím se pojí taky to, že Belgičané mají rádi věci komplikované (všelijaké žádosti, jakýkoliv problém stojí „na papíru“ a dlouho to trvá).

O Erasmu

Studium během Erasmu je jedna věc, ale to, že je člověk sám za sebe je věc myslím daleko důležitější. Kdyby mi šlo jen o informace, můžu si zajít do knihovny, ale na Erasmu jde o to, vyrůst jako člověk, nebát se najít si kamarády v cizině a překonávat překážky a situace, do kterých bych se v Česku nedostala. I dojít na nákup může být výzva, když mají samé neznámé produkty (a třeba polotučné mléko je v zelené krabici místo modré). Častá otázka Erasmu je stipendium, určitě nevystačí jenom tyto peníze, ale tohle je investice skoro k nezaplacení. I když nevyjdou kredity nebo je nízké stipendium, cennější jsou zkušenosti a kontakty s lidmi, a za to se kredity nedávají, to prostě získáte jako bonus za odvahu vyjet. A za to to stojí!

Pro studentský web Chcinatf.cz napsala: Anežka Ochová.

Autor: martina.hlavacova