Blog

Wenn du diesen Artikel nicht verstehst, dann schreibst bitte dem Administrator. Es gibt eine Chance, dass dieser Mann auf deutsch spricht und alles übersetzen könnte. Aber wer weiß?

Pasov; město jedněmi opovrhované, druhými obdivované. Němčina; jazyk, jedněmi nenáviděný, druhými milovaný. Němci, jedni se jich bojí, druzí s nimi spolupracují. Jako všechno i jazykový pobyt má své plusy a mínusy. Nachteile und Vorteile, kann man sagen. Já ovšem vidím hlavně ty plusy. Které?

Tak třeba:
Nestojí to moc peněz. Odvezou Tě skoro až před ubytovnu. Bydlíš přímo v centru, hned vedle katedrály. Její věže jsou vidět z několikakilometrové vzdálenosti. Je tu tedy velká pravděpodobnost, že přestože se ztratíš, najdeš cestu zpět. Jídlo Ti servírují 4x denně, v dostatečném množství, a zvládnou všechny možný i nemožný diety. Umí vařit kafe. A to chceš, ne?

Nemusíš znát Hochdeutsch. Nemusíš umět ani pasiv, ani konjunktiv ani nebensätze, natožpak relativsätze. Vlastně jediný, co musíš, kromě toho, dostavit se v daný čas do jídelny či do učebny, je alespoň trochu komunikovat v němčině. Nebo umět používat hlavu, ruce a občas i nohy. A to většinou lidi z jižních Čech umí, občas i ti z jiných krajů. Nebo ne?

Nic hroznýho, nic těžkýho, všichni se usmívají a přejí Ti příjemný den, a vypadá to, že to i myslí vážně. Nemusíš se šrotit slovíčka, žádný test není na začátku ani na konci, prostě se jenom snažíš používat to, co ses zrovna naučil/a. Žádný zkoušení, ale videa, hry, diskuze. Vtípky v němčině, češtině i českonemčině, němkočeštině a občas i čenglištině. Který jazyk si vybereš?

Samozřejmě, že je toho víc. Nenechají Tě přece každý den sedět na tvrdých židlích, chce to taky trochu pohybu. Takže ranní běh podél řeky a večerní posilování, kruhové tréninky, vše povinně. Ne, kecám, jsme přeci jenom spíše intelektuálně zaměření, takže v nabídce jsou prohlídky města s výkladem, překládaným (naštěstí), výlet do pivovaru, s ochutnávkou piva (tupláka hezky) (pro neznapivaře, celý jeden…ne, galon bohužel ne, ale litr je taky dobrý) či varhanní koncert, který veme za srdce i bezcitné, nudit se prostě nebudeš. Nebo snad chceš?

Můžeš být mezi lidmi, dokonce občas i musíš, ale kupodivu se zatím vždycky sešla dobrá parta, navzájem se respektující, podporující a rozhodně se nevysmívající. Můžeš být sám, můžeš vyjít kamkoliv a díky věžím se fakt nemusíš bát, že se ztratíš. Vlastně se celkově nemusíš ničeho bát, pokud tedy náhodou netrpíš arachnofobií (pavouka jsme měli v pokoji jen jednoho a pak se z něho vyklubala můra, takže v klidu….), či xenofobií (lidem se nemůžeš vyhýbat do nekonečna, to zamrzí…), či hipopomonstroseskvipedaliofobií (Němci mají totiž v oblibě dlouhá slova. Jakože fakt megamaximálnětotálněfakthodně dlouhá….). Pokud ale trpíš akrofobií, 8 z 10 lékařů nedoporučuje navštěvovat jistou 62metrovou atrakci na místní pouti, tkz. dultu. Je to fakt vysoko, věříš?

Můžeš se tedy klidně nudit, ale můžeš taky jít do hospody, můžeš jít nakupovat, můžeš jít na výstavy, můžeš jít na prohlídku hradu, nebo můžeš jen tak sedět na břehu soutoku tří řek, a přemýšlet o čemkoliv. Jak? Kdy? Kde? Kdo? A nebo prostě „jednoduše“ proč…?

Je jednoduché zamilovat si Pasov, je jednoduché mluvit s Němci, je jednoduché zamilovaně mluvit německy. Tak proč to nezkusit?
Bylo to krásné, bylo to intenzivní…bylo toho dost?

Pro studentský web Chcinatf.cz napsali: Adéla Navrátilová & Pavel Votava.

2 komentáře

Autor: martina.hlavacova